O nama

TKO SMO

Priznata smo dinamična, međunarodna hotelska grupa, koja razvija i upravlja hotelima, turističkim naseljima te kampovima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji i Austriji u vlasništvu, suvlasništvu, najmu ili pod upravljanjem. Osim upravljanja i razvijanja vlastitog brenda Arena Hotels & Apartments®  i Arena Campsites®, kroz PPHE Hotel Group Limited (PPHE Hotel Group ili PPHE) imamo ekskluzivno pravo upravljanja i razvoja uglednog međunarodnog brenda Park Plaza® u 18 zemalja Srednje i Istočne Europe (CEE regija – vidi definiciju u “Pojmovniku”) i Njemačke te pravo upravljanja objektima pod brendom art’otel, što omogućuje daljnji razvoj našeg portfelja.

ŠTO RADIMO

Otkako smo postali dinamična međunarodna hotelska grupa krajem 2016. godine, glavni nam je cilj profilirati se u višem, visokom i lifestyle hotelskom segmentu tržišta CEE regije i Njemačke, s ciljem stvaranja vrijednosti za dioničare. Naš portfelj brendova, koji se sastoji od Park Plaza®, art’otel®, Arena Hotels & Apartments® i Arena Campsites®, pruža nam izvrsne mogućnosti za rast u cijeloj CEE regiji.

KAKO TO RADIMO

Naš portfelj sastoji se od 29 objekata u vlasništvu, suvlasništvu, najmu ili pod upravljanjem s više od 10.000 smještajnih jedinica u Istri u Hrvatskoj, u Nassfeldu u Austriji i u velikim gradovima Njemačke i Srednje i Istočne Europe poput Beograda, Berlina, Kölna, Nürnberga i Budimpešte. Ostvarujemo prihode kroz razne segmente tržišta, u Hrvatskoj i Austriji većinom kroz odmorišni turizam, a u Njemačkoj, Mađarskoj i Srbiji kroz raznovrsniji poslovni miks namijenjen gostima na poslovnim putovanjima, posjetiteljima željnim odmora, te sudionicima kongresa i sajmova.

više na korporativnoj stranici

Ključni pokazatelji Grupe

  • Ukupan prihod (kuna)

    460,7M

  • EBITDA (kuna)

    163,4M

  • EBITDAR (kuna)

    179,6M

  • Dobit prije oporezivanja (kuna)

    3,1M

  • Popunjenost

    33,1%

  • REVPAR (kuna)

    195,4

  • Prosječna cijena smještaja (kuna)

    590,7

KRATKI PREGLED POSLOVANJA

Godina izazova, ali puna prekretnica

Međunarodno smo i dinamično hotelsko društvo koje ima u vlasništvu i pod upravljanjem hotele, turistička naselja i kampove, te pristup svjetski poznatim brendovima i globalnoj distribucijskoj mreži kao dio PPHE Hotel Group, našeg većinskog vlasnika. Uravnoteženi pristup omogućuje nam uvažavanje potreba vlasnika i operativnog poslovanja uz snagu koju donosi globalni brend.

http://9

HRVATSKA - 8.549 JEDINICA

Raznolika ponuda našeg smještaja, od hotela i turističkih naselja do kampova smještena je u najistaknutijoj turističkoj regiji Hrvatske, Istri. Geografska pozicija omogućuje gostima izbor odmora na lokacijama u Puli i Medulinu te Zagrebu sa 118 soba u fazi razvoja. Hrvatska je prepoznata kao popularna odmorišna destinacija koja iz godine u godinu bilježi rast noćenja. Zbog više od 40 godina iskustva posjedujemo visoku razinu kvalitete u pružanju ugostiteljskih usluga u autentičnom prirodnom ambijentu.

NJEMAČKA - 956 JEDINICA

Naši hoteli u Njemačkoj nalaze se u velikim gradovima kao što su Berlin i Köln, koji omogućuju cjelogodišnje poslovanje i izvanredne rezultate kombinacijom poslovnog i odmorišnog turizma. Hoteli su smješteni u glavnim gradskim središtima s visokim udjelom gostiju na poslovnim putovanjima, odmoru, te sudionicima i posjetiteljima kongresa i sajmova.

MAĐARSKA - 165 jedinica

Smješten u popularnoj turističkoj destinaciji, Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, hotel art’otel budapest se nalazi na iznimnoj lokaciji s pogledom na rijeku Dunav i veličanstvenu zgradu mađarskog parlamenta.

SRBIJA - 88 JEDINICA

88 Rooms hotel smješten je u Takovskoj ulici u blizini poslovne zone, Beogradskog sajma, kulturnih vrijednosti Staroga grada i Dunavske obale.

AUSTRIJA - 144 JEDINICE

Prvo zimsko odmaralište Grupe, FRANZ ferdinand Mountain Resort Nassfeld, hotel s 4 zvjezdice u Nassfeldu u Austriji nadopunjuje postojeći ljetni odmarališni segment u Hrvatskoj. Ovo moderno planinsko odmaralište izvrsno je smješteno uz donju postaju skijališta Nassfeld u Koruškoj, pružajući trenutni pristup 110 km skijaških staza u tom području.

IZDRŽLJIV I PRILAGODLJIV POSLOVNI MODEL

Boris Ivesha

Predsjednik knadzornog odbora

Izjava predsjednika nadzornog odbora

Poštovani dioničari,

u 2021. godini Arena Hospitality Group d.d. („Društvo“) i njena konsolidirana povezana društva („Grupa“) snažno su poslovali u vrijeme sveobuhvatne izloženosti Grupe pandemiji COVID-19. Dobri su rezultati ostvareni iako nije bilo uobičajenog postupnog razvoja ljetne sezone u Hrvatskoj, zahtijevale su se potvrde o cijepljenju ili testiranju, a određene su države i dalje nametale  restriktivna pravila putovanja. No unatoč izazovima pandemije, rezultati ostvareni u trećem kvartalu u Hrvatskoj nadmašili su očekivanja Uprave, s ukupnim prihodom koji je bio na razini od 93%, u odnosu na rezultate ostvarene u istom razdoblju 2019. Naznake oporavka postoje i u ostalim područjima na kojima smo prisutni, a koja uključuju Njemačku, Mađarsku, Srbiju i Austriju, međutim, u manjem razmjeru u odnosu na Hrvatsku, u kojoj je turizam pretežito odmorišnog karaktera.

Način na koji smo se suočili s pandemijom u 2021. godini ukazuje na snažan upravljački tim i financijsku otpornost Društva. Brzim smo reakcijama uspostavili nove procese i prilagodili se lokalnim ograničenjima, „Covid potvrdama“ i operativnim poteškoćama u pogledu radne snage. Nastavili smo pratiti i unaprjeđivati pravila o higijeni i sigurnosti kako bi naše destinacije mogle postupati u skladu s državnim smjernicama i pri tome zadovoljiti i premašiti očekivanja naših gostiju.

Grupa je značajno unaprijedila svoje poslovanje u 2021. godini i nastavila oprezno upravljati svojom likvidnošću i ulaganjima, a tijekom godine uložila je 309,6 milijuna kuna. U 2020. godini osigurali smo sredstva za obnovu luksuznog hotela Grand Brioni Pula i sa zadovoljstvom mogu izvijestiti kako se ovaj projekt uskoro bliži kraju.

Banke s kojima surađujemo pružaju nam značajnu podršku kako bismo mogli nastaviti s ulaganjima, razvojem i dugoročnim rastom. U 2021. godini smo sklopili novi dugoročni kredit s bankom Erste Group Bank AG za stjecanje novog hotela u Austriji, čime je Grupa ušla na novo tržište. Grupa je također započela s prenamjenom jedne poslovne zgrade u središtu Zagreba u art’otel.

DIVIDENDA

Društvo razumije važnost isplate dividende i uzima u obzir poslovanje, ostvarenje, buduće planove ulaganja i cjelokupno poslovno okruženje kada razmatra isplatu dividendi.

Nakon vrlo uspješnog poslovanja u 2021. godini, namjera je Društva nastaviti isplatu dividende čim bude izvedivo. Daljnje informacije navedene su u priopćenju člana Uprave i financijskog direktora.

OTKUP DIONICA I NAGRAĐIVANJE ZAPOSLENIKA

U siječnju 2020. godine Društvo je usvojilo Plan nagrađivanja dionicama u svrhu nagrađivanja zaposlenika, nakon što je dovršen program otkupa dionica u ukupnom iznosu od 16,9 milijuna kuna. Ovim se Planom omogućuje dodjeljivanje opcija zaposlenicima u sklopu politike nagrađivanja za uspješan rad i u svrhu zadržavanja kvalitetnog kadra.

Na dan 31. prosinca 2021. godine Društvo je imalo 45.169 vlastitih dionica, što čini 0,9% temeljnog kapitala Društva.

NAŠA TRŽIŠTA 

Uzimajući u obzir stanje na tržištu i izazove koje je donijela pandemija COVID-19 u 2021. godini, Nadzorni odbor zadovoljan je s poslovanjem u Hrvatskoj, gdje je odmorišni turizam u Istri premašio očekivanja. Njemačka, Mađarska i Srbija također su pokazale znakove napredovanja, iako je dinamika oporavka na tim tržištima bila neujednačena i nedosljedna.

KORPORATIVNO UPRAVLJANJE, PROMJENE U NADZORNOM I UPRAVNOM ODBORU

Grupa je prepoznala ulogu korporativnog upravljanja u kontinuiranom uspjehu poslovanja i nastavlja se zalagati za primjenu visokih standarda.

U 2021. godini Nadzorni odbor razdvojio je Odbor za imenovanja i nagrađivanje u dva zasebna odbora i imenovao je Tajnika društva, u svrhu unaprjeđenja razdvajanja dužnosti i politike korporativnog upravljanja.

U siječnju 2021. godine Nadzornom odboru pridružio se g. Goran Nikolić u svojstvu predstavnika zaposlenika, nakon što je Radničko vijeće donijelo odluku o promjeni svojeg zastupnika u Nadzornom odboru Društva. G. Goran Nikolić dio je Grupe već 23 godine, a zaposlen je u odjelu Društva za IT podršku.

NAŠI KOLEGE

Zdravlje i sigurnost naših kolega najveći su nam prioritet u prilagođavanju tekućim izazovima koje nam donosi pandemija. Nakon gotovo dvije godine izazovnih okolnosti naš tim i dalje uspješno posluje, u skladu s očekivanjima gostiju. Stoga, želim iskoristiti ovu priliku i iskreno zahvaliti svim kolegama u Grupi za svoj trud i predanost koje su iskazali tijekom čitave godine.

ODGOVORNO POSLOVANJE

Tijekom 2021. godine nastavili smo s provedbom strategije održivosti koja se oslanja na tri elementa: ljude, mjesta i planet. Strategija je usmjerena na dobrobit i odgovorno poslovanje u svim našim hotelima, turističkim naseljima i kampovima.

Društvo pruža podršku Općoj bolnici u Puli i Zavodu za javno zdravstvo i osiguralo je smještaj liječnicima i specijalizantima tijekom ljetne sezone. U sklopu naših inicijativa za održivost Grupa kontinuirano promiče upravljanje otpadom, smanjenje prehrambenog otpada  i recikliranje.  Time potiče goste na aktivno sudjelovanje u odvajanju otpada u svojim smještajima.  Vesele me naši kontinuirani doprinosi zajednicama u kojima djelujemo, posebno kako podupiremo odabrane kulturne i sportske događaje poput Filmskog festivala u Puli, međunarodne jedriličarske regate PULA MAXI ON, Pulskog maratona i brojnih drugih.

Priključili smo se projektu „Tisuću studenata – milijun doživljaja“ koji su pokrenuli Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica, osiguravajući podršku i doživljaj ljetovanja studentima iz Sisačko-moslavačke županije, pogođene razornim potresom u prosincu 2020.  godine. Pored toga, promptno smo reagirali nakon potresa i donirali deset mobilnih kućica onima kojima je to bilo najpotrebnije.

U 2021. godini nastavili smo s aktivnostima u sklopu UNICEF-ova programa „Za jaču obitelj“, čime nastojimo podići svijest o pravima djece. Održane su zabavne aktivnosti posvećene važnim pitanjima u pogledu prava djece općenito i prava djece na sreću i igru.

OPTIMISTIČNA PREDVIĐANJA

Proživjeli smo još jednu neobičnu godinu. Započela je s optimističnim programima cijepljenja kojima se industrija putovanja trebala otvoriti, a završila je neočekivanom varijantom koronavirusa, omikronom.  Posljednjih 24 mjeseci, međutim, pokazali smo još veću sposobnost prilagođavanja novim okolnostima i u svojim smo poslovnim procesima iskazali snagu i fleksibilnost poslovnog modela Arene. No to je moguće ostvariti samo uz motivaciju i izdržljivost našeg sjajnog tima. U gostima se, neizbježno, nakupila želja za putovanjem i uspostavljanjem normalnih okolnosti. Nadamo se kako su Arena i šira hotelijerska industrija uspjeli ispuniti njihova očekivanja, pružajući im doživljaj sigurnosti i zaštite. Cjepiva protiv COVID-19 proširila su se tržištima na kojima smo prisutni, ali i šire, stoga je Grupa nastavila provoditi strategiju rasta, ulažući u visokovrijednu imovinu i osiguravajući vrijednost svojim dioničarima. Radujem se godini koja je pred nama.

BORIS IVESHA

PREDSJEDNIK NADZORNOG ODBORA

Naši brendovi

POZNATI I PRIZNATI BRENDOVI U KOJE SE PAMETNO ULAŽE, PODRŽANI LUKSUZNIM BRENDOM

Vjerujemo u snagu koju pružaju pouzdani i priznati brendovi s naglaskom na individualizirani pristup. Tom uvjerenju odgovaraju naša četiri brenda, art’otel®, Park Plaza®, Arena Hotels & Apartments® i Arena Campsites®, koji su dinamični, jedinstveni, te u konstantnom razvoju.

art’otel® hoteli u kozmopolitskim središtima diljem Europe predstavljaju suvremenu grupaciju hotela, koji sljubljuju izniman arhitektonski stil s interijerima nadahnutim umjetnošću. Srž brenda čini umjetnost kao takva. Svaki hotel izlaže zbirku originalnih djela dizajniranih ili odabranih, posebno, za svaki pojedini art’otel®, a zahvaljujući tome svaki od njih predstavlja jedinstvenu umjetničku galeriju. art’otel® je razlikujući se od tradicionalnih hotela u svijetu hotelijerstva, stvorio vlastitu tržišnu nišu.

artotels.com

Park Plaza je brend hotela visoke i više kategorije, koji nudi individualno dizajnirane hotele u živopisnim gradskim središtima i destinacijama za odmor. Park Plaza je poznata po pružanju nezaboravnih trenutaka svojom inspirativnom uslugom, stilski uređenim sobama za goste i multifunkcionalnim prostorima za sastanke popraćenih s nagrađenim restoranima i barovima. PPHE Hotel Group Limited (PPHE Hotel Group ili PPHE) je međunarodno hotelijersko društvo koje ima ekskluzivnu i trajnu licencu Radisson Hotel Group, jedne od najvećih svjetskih hotelijerskih grupa, za razvoj i upravljanje hotelima i turističkim naseljima brenda Park Plaza® u Europi, Bliskom Istoku i Africi.

parkplaza.com

Arena Hotels & Apartments objedinjuje hotele i apartmanska naselja koja pružaju opušteni i udoban smještaj s modernim, ugodnim interijerom i ljubaznom uslugom. Svaka lokacija nudi odmor prepun prilika za istraživanje i opuštanje uz hranu i piće obogaćeno lokalnim okusima. U sklopu brenda nalaze se lokacije u blizini plaža, u povijesnom okruženju Pule i Medulina u Istri (u Hrvatskoj), hotel u centru grada u Beogradu (u Srbiji) i turističko planinsko naselje u Nassfeldu (u Austriji). Arena Hotels & Apartments vaš je domaćin i vodič, dom izvan vašeg doma, koji se brine o obiteljima, parovima i prijateljima

arenahotels.com

Arena Campsites brend nudi kampove smještene na ekskluzivnim lokacijama uz more, duž južne obale Istre u Hrvatskoj. Nadomak povijesnih gradova Pule i Medulin, svaki kamp pruža posebnu ponudu i opuštajuće okruženje gdje gosti mogu iskusiti prirodnu ljepotu Istre i uživati u aktivnostima na otvorenom, od travnja do listopada. Portfelj brenda Arena Campsites uključuje i Arena One 99 Glamping, prvi u Hrvatskoj sveobuhvatni glamping i Arena Grand Kažela Campsite potpuno repozicioniran 2020. godine.

arenacampsites.com

STRATEŠKI PRIORITETI NA DJELU

REUEL (‘RELI’) SLONIM

Predsjednik uprave

Izjava predsjednika uprave

Poštovani,

Zadovoljstvo mi je izvijestiti kako je 2021. godina bila godina nastavka strateškog napretka, uz dobar oporavak poslovanja, prvenstveno zbog iznimnog poslovanja u Hrvatskoj.

Financijski rezultati odraz su jasne strategije i sposobnosti snažnog upravljanja unatoč poteškoćama uzrokovanim pandemijom. Godinu smo započeli u želji za stabilnošču, vodeći se jasnim strateškim smjerom, planom investicija i brojnim projektima u planu. Tržište se počelo razvijati u pozitivnijem smjeru u odnosu na 2020. godinu, što smo osjetili u naletu potražnje u Hrvatskoj, a čemu su pridonijeli visoka kvaliteta naših objekata i nedavna ulaganja u tehnologiju, prodaju i marketing.

Nastavili smo s ulaganjima u svoj portfelj, uveli raznolikost u poslovanje i proširili prisutnost u zemljama srednje i istočne Europe gdje smo kupili svoj prvi hotel u Austriji.

OSVRT NA POSLOVANJE U 2021. GODINI

HRVATSKA

Naše poslovanje u Hrvatskoj u najvećoj je mjeri sezonskog karaktera. Tek je manji dio objekata otvoren izvan sezone ili u tjednima prije Uskrsa, s rezervacijama unaprijed. No to nije bio slučaj početkom 2021. godine; pandemija je i dalje značajno utjecala na poslovanje, prodajna aktivnost bila je niska dok je većina objekata bila zatvorena zbog restriktivnih mjera koje su uvele Hrvatska i ostale zemlje.

Unatoč neizvjesnom početku godine, na vrhuncu ljetne sezone svjedočili smo povratku potražnje za odmorišnim turizmom. Međunarodna su putovanja pojednostavljena, poslovanje se gotovo vratilo u pred pandemijske okvire. Svi su smještajni kapaciteti  bili popunjeni, a usluge koje naše poslovanje obuhvaća odvijale su se prema preporukama relevantnih tijela javnoga zdravstva. Višegodišnja ulaganja u kampove, čija potražnja kontinuirano raste zbog percepcije sigurnosti i pristupačnosti gostima koji putuju autom, polučila su rezultate.

NJEMAČKA

Počekom 2021. godine, naši objekti u Njemačkoj svjedočili su niskoj poslovnoj aktivnosti. Rezervacije nisu dosegle razine iz pred pandemijskog razdoblja, no ublažavanje restriktivnih mjera u trećem kvartalu polučilo je nagli porast potražnje za odmorišnim turizmom i vikend-putovanjima. Zanimljivo je da su hoteli u Nürnbergu i Kölnu bili popularniji od onih u Berlinu zbog veće domaće potražnje za odmorišnim turizmom u navedenim destinacijama.

U 2021. godini, potražnja za poslovnim putovanjima u regiji ostala je oslabljena, dok su se putovanja uglavnom odvijala na nacionalnim razinama, najviše zbog ograničenja u međunarodnim putovanjima.

CEE REGIJA (MAĐARSKA, SRBIJA I AUSTRIJA)

Regija je pokazala znakove oporavka, ali u manjem razmjeru od hrvatskog tržišta koje je uglavnom usmjereno na odmorišni turizam. Naš je hotel u Mađarskoj bio zatvoren čitave godine. Iako je hotel u početku bio zatvoren zbog lockdowna koji je nametnula mađarska Vlada, hotel je ostao zatvoren i nakon ublažavanja mjera zbog iznimno niske potražnje.

FINANCIJSKI POKAZATELJI 

Ukupan prihod povećao se za 93,3% na 460,7 milijuna kuna (u 2020. godini prihod je iznosio 238,3 milijuna kuna). EBITDA je značajno porasla na 163,4 milijuna kuna, zahvaljujući poslovanju u Hrvatskoj, gdje je tijekom trećeg kvartala došlo do intenzivnijeg porasta rezervacija, što je dovelo do odličnog poslovanja u ljetnoj sezoni.  Navedeni je trend značajno odstupao od poslovanja u 2020. godini kada je sredinom kolovoza došlo do naglog zastoja u rezervacijama i dolascima, uzrokovanog ponovnim uvođenjem ograničenja u kretanju u određenim zemljama. EBITDA se oporavila do razine od 71% EBITDA-e ostvarene u 2019. godini (u 2020. godini bila je negativna i iznosila je 18,3 milijuna kuna).

Prihodi od smještaja povećali su se za 99,6% na 384,0 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu (u 2020.  godini prihod od smještaja je iznosio 192,4 milijuna kuna), kao posljedica povećanja popunjenosti od 768,3 baznih poena na 33,1% i porasta prosječne cijene smještaja od 10,2% do ukupno 590,7 kuna (popunjenost je u 2020. godini iznosila 25,4%, a prosječna cijena smještaja 536,1 kuna). Kao rezultat toga, RevPAR je iznosio 195,4 kune, što je 43,2% više od prošle godine (u 2020.  godini iznosio je 136,4 kune).

Valja napomenuti kako je struktura poslovanja ostala dosljedna 2020. godini. Kampovi (s najvećom maržom u našoj ponudi smještaja) ponovno su pridonijeli rezultatima prihoda i dobiti proporcionalno više nego što je to bio slučaj prije pandemije, budući da je Grupa nedavno uložila u kampove Arena Grand Kažela i Arena One 99 Glamping. Pored toga, potražnja za smještajem u kampovima porasla je zbog široke percepcije gostiju kako je u njima manji rizik prijenosa bolesti COVID-19. Kampovi su ostvarili više od 42% ukupnog prihoda u Hrvatskoj u 2021. godini, dok se u 2019. godini taj postotak kretao oko 33%.

Detalji o financijskim rezultatima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji i Austriji izneseni su u poglavlju “Pregled poslovanja”.

STRATEGIJA RASTA

Zadovoljstvo mi je izvijestiti kako je, unatoč kontinuiranim izazovima tržišta, Grupa ostvarila stabilan strateški napredak i nastavila provoditi svoju strategiju rasta usmjerenu na:

  • optimizaciju vrijednosti imovine uz dosljedno poslovanje i nadmašivanje očekivanja gostiju u svim smještajnim kapacitetima
  • širenje prisutnosti u zemljama srednje i istočne Europe
  • promociju identiteta Grupe u luksuznom lifestlye marketinškom segmentu.

Grupa je tijekom godine osigurala financiranje u iznosu od 78,9 milijuna kuna kao potporu programu ulaganja i akvizicija. Navedena sredstva potvrda su  strategije, snage i kontinuirane otpornosti našeg poslovanja i upravljačkog tima te kontinuiranoj podršci naših financijskih partnera.

ULAGANJA, AKVIZICIJE I RAZVOJ

Nastavili smo ulagati u svoju imovinu i prepoznali prilike za akvizicije kojima je Grupa u 2021. godini ušla na novo tržište.

Naš vodeći projekt ulaganja, vrijedan 260 milijuna kuna, repozicioniranje je hotela Grand Brioni u Puli u luksuzni hotel. Projekt napreduje prema planu i privodi se kraju. Pomno pratimo stanje na tržištu prije negoli ćemo odrediti datum otvaranja, iako očekujemo otvaranje hotela ususret ljetnoj sezoni 2022. godine. Hotel će u ponudi imati 227 premium soba, raspoređenih na sedam katova, s unutarnjim i vanjskim infinity bazenom, bogato opremljenim wellness centrom sa saunama, prostorijama za opuštanje, teretanom, nekoliko restorana, sobama za sastanke i konferencijskim dvoranama za održavanje raznih događaja.

U rujnu su u središtu Zagreba započeli radovi na povijesnoj zgradi koja će se prenamijeniti u luksuzni hotel. Hotel kapaciteta 118 soba, smješten je na izvanrednoj lokaciji u centru glavnog grada Hrvatske i svojim će gostima ponuditi jedinstveni bazen i bar na krovu zgrade, elegantan restoran i luksuzni spa centar. To je naš prvi gradski hotel u Hrvatskoj i predstavlja značajnu novost u hrvatskom portfelju. Otvorenje hotela predviđeno je prije prosinca 2022. godine.

U Mađarskoj planiramo uložiti 24 milijuna kuna u obnovu hotela art’otel budapest. Budući da je hotel zatvoren za goste, iskoristili smo priliku i započeli s projektom ulaganja koji uključuje redizajn i obnovu javnih dijelova hotela u prizemlju i suterenu. Ponovno otvaranje hotela predviđeno je za proljeće 2022. godine.

U prosincu smo dovršili akviziciju uglednog planinskog hotela FRANZ ferdinand Mountain Resort Nassfeld u Austriji. Objekt s četiri zvjezdice sadrži 144 sobe i smješten je nadomak skijališta Nassfeld u Koruškoj koji nudi impresivnih 110 km skijaških staza. Ovom najnovijom akvizicijom učvrstili smo svoje strateško širenje u zemljama srednje i istočne Europe, što je u skladu s našim ciljevima rasta. Za hrvatsko poslovanje, Austrija je jedno od najznačajnijih tržišta gostiju pa će ovom akvizicijom Grupa unaprijediti svoj identitet na tom tržištu.

DIGITALIZACIJA I IZVANREDNA ISKUSTVA GOSTIJU

Cilj našeg poslovanja je omogućiti našim gostima nezaboravne trenutke na premium destinacijama. Nastojimo premašiti njihova očekivanja, pružajući im izvrsnu uslugu na lokacijama koje će im ostati u sjećanju i kojima će se vraćati.

Uporaba tehnologije u hotelskoj industriji ubrzala se s pandemijom gdje je sve veća potražnja za interakcijom bez fizičkog kontakta. Kontinuirana ulaganja Grupe u tehnologiju u svim segmentima poslovanja dodatno je učvrstila naš položaj i omogućila daljnji napredak.

U Hrvatskoj smo razvili mobilne aplikacije za goste Arena hotela i turističkih naselja te Arena kampova, s ciljem jednostavnije razmjene informacija i izravne komunikacije s hotelima, turističkim naseljima ili kampovima. Ove su mobilne aplikacije u 2021. godini preuzete više od 15.000 puta.  Pored toga, u mobilnoj aplikaciji Arena Hotels aktivirano je 1.000 digitalnih ključeva za sobe kojima se koristi putem mobitela.

Nadalje, putem samostalnih prijava (self check-in) i prijava putem interneta (online check-in) u svim našim hotelima, turističkim naseljima i kampovima gotovo je 32.000 prijava gostiju izvršeno putem navedenih platformi. Time smo ubrzali postupak prijave, gostima pružili neometan odmor i optimizirali ljudske resurse.

U 2021. godini nastavili smo s aktivnostima usmjerenim ka zaštiti zdravlja, sigurnosti i higijene.  Od samog početka pandemije fokusirani smo na prilagođavanje operativnih standarda, koji su tijekom 2021. godine kontinuirano revidirani i ažurirani, dok je zaposlenicima osigurana edukacija. Svi su gosti dobili jasne upute po dolasku, a u svim objektima i na svim lokacijama osigurana su sredstva za dezinfekciju ruku, obavijesti i podsjetnici o pravilima ponašanja.

U Hrvatskoj smo gostima pružili uslugu testiranja na COVID-19 na koje se moglo prijaviti putem interneta, a rezultati su se slali e-mailom u roku od 24 sata. Budući da je u 2021. godini izvršeno više od 18.000 testiranja, online usluga značajno je ubrzala postupak i rasteretila rad recepcije. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, testiranje je našim gostima bilo omogućeno na tri lokacije iz našeg portfelja u Hrvatskoj.

SNAGA PRODAJE I MARKETINGA

Grupa je posljednjih godina ulagala u razvoj direktne prodaje. Uspješnim smo pristupom ostvarili povećanje izravnih rezervacija putem vlastitih kanala sa 13% u 2019. godini na 30% ostvarenih u 2021. godini. Pored toga, izravna prodaja putem naših web stranica prednjači pred ostalim kanalima poput turističkih agencija te bilježi porast sa 34% u 2019. godini na 48% u 2021. godini. Na taj način smanjili su se troškovi provizije i oslanjanje na online turističke agencije s padom u tom segmentu od 16% u odnosu na 2019. godinu.

Nastavljamo s ulaganjima u web optimizaciju kako bismo unaprijedili pretragu putem interneta, digitalni marketing i program vjernosti u svrhu osnaživanja  brenda. Pored toga, Grupa ima pristup globalnoj platformi za distribuciju i nizu prodajnih alata zahvaljujući strateškom partnerstvu PPHE Hotel Grupe i Radisson Hotel Grupe.

NAPREDUJEMO ZAHVALJUJUĆI NAŠIM ZAPOSLENICIMA

Zaposlenici su središte našeg poslovanja i od iznimne  nam je važnosti osigurati im edukaciju i mogućnost napretka kako bismo privukli i zadržali najkvalitetniji kadar. U četvrtom kvartalu krenuli smo s testiranjem  mobilne aplikacije kojom želimo unaprijediti internu komunikaciju te koja nudi mogućnosti poput edukacija i uvođenja u posao, upravljanja vremenom i upravljanja zadacima.

Kao Društvo ponosni smo na radno okruženje u kojem potičemo uključenost, raznolikost i suradnju i gdje pružamo podršku svojim zaposlenicima u svakodnevnoj interakciji. Promičemo ravnopravnost na radu i omogućavamo zaposlenicima ravnopravno sudjelovanje u otvorenoj zajednici, bez predrasuda (prema rasi ili spolu). Kontinuirano osiguravamo prilike za edukaciju i razvoj, a u 2021.godini naša je Uprava naporno radila na provođenju smjernica i sigurnosnih obavijesti kroz jasnu i promptnu komunikaciju i redovne kontakte putem mreže regionalnih timova.

Naša se industrija naširoko bori s manjkom radne snage, pa tako ni naše poslovanje nisu zaobišli izazovi u tom smislu.

U Hrvatskoj smo zaposlili radnu snagu iz susjednih zemalja, zahvaljujući suradnji s agencijama za zapošljavanje, a određeni dio zaposlenika došao je iz Filipina, Ukrajine i Makedonije. No, unatoč  novim zaposlenicima uspjeli smo podržati tek 80% popunjenosti. Neovisno o tome, ponosni smo na visoku angažiranost svojih zaposlenika i njihovu suradnju u suočavanju s izazovima. Prilagođavali su se različitim funkcijama, uključujući podršku kolega iz administrativnih odjela kolegama u operacijama. Zaposlenike nagrađujemo bonusima, uključujući isplatu bonusa po završetku sezone, regres i božićnicu. Uveli smo i posebne poticaje za produktivnost u slučaju prekovremenog rada.

Dobrobit naših zaposlenika ključni je prioritet Grupe. U suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, uspostavili smo punktove za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 i financijski smo poticali zaposlenike na cijepljenje, kako bismo osigurali njihovu zaštitu i zaštitu gostiju. Organizirali smo i testiranja na COVID-19, PCR i BAT testovima, sukladno potrebama. Pored toga, kroz program ARENA Fit, zaposlenicima smo omogućili vježbanje (kada su to mjere dopuštale), kako bismo podržali njihovo zdravlje i kondiciju.

Zahvaljujem, u ime čitave Uprave, svim zaposlenicima, sadašnjima i bivšima, na predanosti i stručnosti koju su iskazali tijekom godine. Ponovno su išli korak dalje, unatoč izazovnim okolnostima.

TEKUĆE POSLOVANJE I IZGLEDI

Trenutačni val bolesti COVID-19 s varijantom virusa Omikron, Hrvatsku je zatekao tijekom niske turističke sezone, u doba kada razmatramo i planiramo ulaganja i unaprjeđenja objekata kako bismo ih pripremili za nadolazeću sezonu. Poslovanje u Mađarskoj i Njemačkoj je na očekivanoj niskoj razini zbog najnovijih mjera zatvaranja i ograničenja kretanja u tim zemljama.

Posljednji kvartal 2021. godine bio je u skladu s našim očekivanjima, u svim zemljama u kojima poslujemo. U Hrvatskoj se poslovanje obustavilo, kako je prethodno navedeno, zbog pripreme za sljedeću godinu. Na sportsku sezonu također je utjecao najnoviji val zaraze varijantom Omikron, no izgledi su za iduću godinu obećavajući.

U nastojanjima da se što uspješnije suočavamo s pandemijom ohrabrio nas je oporavak poslovanja u Hrvatskoj, našem najvećem poslovnom segmentu. Postupno se prilagođavamo suživotu s virusom, uz razumne mjere kojima ćemo osigurati zaštitu svojih života u budućnosti.

Uz određenu dozu opreza, gledamo s optimizmom na budući razvoj prilika za putovanja i turizam i na svoju sposobnost prepoznavanja i prilagođavanja pozitivnim potrebama tržišta.

REUEL (‘RELI’) SLONIM

PREDSJEDNIK UPRAVE

Ulaganjem i akvizicijama do snažnijeg dugoročnog rasta

Zahvaljujući svojem položaju vlasnika i upravitelja ugostiteljskih objekata i uz značajno iskustvo u gradnji, Grupa je nastavila razvijati postojeće objekte i uvoditi raznovrsnost u portfelj uzbudljivim novim projektima. Temelji za budući rast ojačani su, a likvidnost je održana u ovim teškim vremenima, s ciljem osiguranja buduće vrijednosti svojim dioničarima. Posljednjih je godina Grupa uvodila raznolikost u poslovanje i strateški iskoračila iz Hrvatske prema Njemačkoj, Mađarskoj i Srbiji, a sada i prema Austriji, akvizicijom turističkog naselja FRANZ ferdinand Mountain Resort Nassfeld.

Više na korporativnoj stranici

Ključni pokazatelji

Ukupan prihod

(u milijunima kuna)

Ebitda

(u milijunima kuna)

Dobit prije oporezivanja

(u milijunima kuna)

Zarada po dionici

(kuna)

Popunjenost

(%)

Prosječna cijena smještaja

(kuna)

RevPar

(HRK)

Ukupan prihod

(u milijunima kuna)

Ebitda

(u milijunima kuna)

Dobit prije oporezivanja

(u milijunima kuna)

Popunjenost

(%)

Prosječna cijena smještaja

(kuna)

Prihod po raspoloživoj jedinici

(kuna)

Iskusno vodstvo

Nadzorni odbor

Boris Ivesha

Predsjednik Nadzornog odbora

Vještine i iskustvo

Boris Ivesha

Predsjednik Nadzornog odbora

Boris Ivesha je predsjednik i glavni izvršni direktor PPHE Hotel Grupe od 1991. godine, Gospodin Ivesha je zaslužan za dovođenje brenda Park Plaza Hotels & Resorts® u PPHE Hotel Group-u 1994. godine u suradnji s gospodinom Eli Papouchado i Red Sea Group-om, te bio je glavni inicijator u širenju međunarodnog portfelja PPHE Hotel Group-e, Utemeljitelj je Yamit Hotela u Izraelu 1984. godine, te je obnašao funkciju njegova predsjednika, Bio je direktor Carlton Hotela u Izraelu (1979.-1984.). Prije toga bio je glavni direktor Royal Horseguards Hotela u Londonu (1972.- 1979.). Gospodin Ivesha prisustvovao je svim sastancima Nadzornog odbora u 2021. godini.

Yoav Papouchado

Zamjenik predsjednika Nadzornog odbora

Vještine i iskustvo

Yoav Papouchado

Zamjenik predsjednika Nadzornog odbora

Yoav Papouchado je predsjednik Upravnog odbora Red Sea Hotels Limited od 1998. Godine. Red Sea Hotels Limited je grupa društava za poslovanje nekretninama, koja djeluje diljem svijeta, Gospodin Papouchado posjeduje MBA diplomu kao i BA diplomu iz ekonomije sa Sveučilišta u Tel-Avivu. Gospodin Papouchado prisustvovao je svim sastancima Nadzornog odbora u 2021. godini.

Kevin McAuliffe

Član Nadzornog odbora

Vještine i iskustvo

Kevin McAuliffe

Član Nadzornog odbora

Kevin Michael Mcauliffe je neizvršni zamjenik predsjednika Grupe. Gospodin Mcauliffe bivši je član Udruge savjetnika za upravljanje zakladama i ostavinom. Umirovljeni je predsjednik društva Carey Group, nakon što im se pridružio 1999. godine kao generalni direktor. Od 1992. do 1999. godine bio je voditelj savjetodavne službe društva Paribas International Private Banking, te glavni director Paribas Suisse u Guernseyu. Radio je kao financijski direktor u bankarskoj grupaciji Ansbacher, a 1994. godine imenovan je za generalnog direktora u Ansbacher Bank and Trust Company. Gospodin McAuliffe prisustvovao je svim sastancima Nadzornog odbora u 2021. godini.

Marino Derossi

Član Nadzornog odbora

Vještine i iskustvo

Marino Derossi

Član Nadzornog odbora

Dr. Marino Derossi, doktor je medicine s dugogodišnjim iskustvom rada u internističkim ordinacijama i vlasnik privatne ordinacije za internu medicinu orijentiranu na gastroenterologiju. Član je Suda časti u Hrvatskoj liječničkoj komori te drugih hrvatskih i međunarodnih društava i organizacija. Obnašao je dužnost Predsjednika Povjerenstva Istarske županije Hrvatske liječničke komore u tri mandata. Dobitnik je Povelje za brigu o ugledu liječničkog staleža i Diplome za izuzetna postignuća u radu Hrvatske liječničke komore. Gospodin Derossi prisustvovao je svim sastancima Nadzornog odbora u 2021. godini.

Amra Pende

Član Nadzornog odbora

Vještine i iskustvo

Amra Pende

Član Nadzornog odbora

Amra Pende obavljala je poslove pravnog savjetnika u društvu Uljanik d. d., najvećem hrvatskom brodogradilištu, u kojem je bila zaposlena preko 30 godina. Gđa Pende obavlja funkciju predsjednice Nadzornog odbora društva Alpha Adriatic d. d. Gđa Pende diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Gospođa Pende prisustvovala je svim sastancima Nadzornog odbora i njegovih odbora u 2021. godini.

Lorena Škuflić

Član Nadzornog odbora

Vještine i iskustvo

Lorena Škuflić

Član Nadzornog odbora

Lorena Škuflić redoviti je profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te je od 2010. godine pročelnik Katedre za ekonomsku teoriju. Prethodno je bila zaposlena u Hrvatskoj spodarskoj komori – Županijska komora Pula, te na Ekonomskom institutu, Zagreb. Gđa Škuflić doktorirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1999. godine. Gospođa Škuflić prisustvovala je svim sastancima Nadzornog odbora i njegovih Odbora u 2021. godini.

Goran Nikolić

Član Nadzornog Odbora (Imenovan od strane Radničkog Vijeća)

Vještine i iskustvo

Goran Nikolić

Član Nadzornog Odbora (Imenovan od strane Radničkog Vijeća)

Goran Nikolić rođen je 1977. godine u Puli. O s n o v n o š k o l s k o i srednjoškolsko obrazovanje završio je u Puli 1995. godine. Završio je tečaj “Sistemski i mrežni administrator” na Sveučilišnom učilištu Algebra 2010. godine. Nakon radnog odnosa u Zračnoj luci Pula i Uljaniku, od 1998. zaposlen je u Arenaturistu (danas Arena Hospitality Group d.d.) gdje radi 23 godine. Gospodin Nikolić obnaša funkciju i predsjednika radničkog vijeća Društva. Trenutno radi u društvu kao voditelj korisničke podrške u IT odjelu tvrtke. Gospodin Nikolić imenovan je članom Nadzornog odbora od 1. siječnja 2021. godine te je prisustvovao svim sastancima Nadzornog odbora u 2021. godini.

Uprava

Reuel ('Reli') Slonim

Predsjednik Uprave

Vještine i iskustvo

Reuel ('Reli') Slonim

Predsjednik Uprave

Reuel Slonim pridružio se Arena Hospitality Groupu kao izvršni direktor 2008. godine. Prethodno je obnašao funkciju potpredsjednika Sektora poslovanja i razvoja, te člana Upravnog odbora Isrotel Hotels and Resorts, jednog od vodećih izraelskih hotelskih društava. Prije toga, g. Slonim vrši dužnost potpredsjednika marketinga i prodaje, nakon desetogodišnjeg obnašanja funkcije glavnog direktora resort hotela s pet zvjezdica. Od dolaska u Arena Hospitality Group 2008. godine vodio je program velikih transformacija koje uključuju obnovu, nadogradnju i rebrendiranje objekata, preuzimanje Njemačkih, Mađarskih, Srpskih te Austrijskih operacija i na taj način stvaravši prvu hrvatsku međunarodnu hotelijersku kompaniju. Također, vodio je javnu ponudu dionica Društva u 2017. godini putem koje je prikupljeno 100 milijuna eura sredstava. Sredstva su namijenjena daljnjem razvoju i rastu Grupe. Također, Grupa je ušla na tržište grada Zagreba, Beograda i Nassfelda. Pod njegovim vodstvom Arena je izrasla iz lokalne tvrtke u istinski međunarodnog igrača i ostvarila značajan rast EBITDA-e. Istodobno, ažurirano je nekoliko informatičkih sustava Grupe, te je pospješena kultura upravljanja i edukacije, a sve to je rezultiralo da je Arena Hospitality Group prepoznata kao vodeća ugostiteljska tvrtka u Hrvatskoj. G. Slonim aktivan je član Turističke zajednice Pule i Medulina, te znatno pridonosi zajednici Medulina i Grada Pule, a sudjeluje i u radu kulturnih i sportskih društava.

Manuela Kraljević

Član Uprave i direktorica marketinga i prodaje

Vještine i iskustvo

Manuela Kraljević

Član Uprave i direktorica marketinga i prodaje

Manuela Kraljević pridružuje se Arena Hospitality Grupi kao direktorica Odjela prodaje i marketinga početkom 2009 godine. Prije toga, gđa Kraljević šest godina obnaša dužnost direktorice Odjela prodaje i marketinga za Hrvatsku za poznati renomirani hotelski lanac Sol Melia. Od pridruživanja Arena Hospitality Grupi, gđa Kraljević kompaniju smješta u sam vrh hrvatskog turističkog tržišta kroz repozicioniranje renoviranih objekata, modernizaciju i razvoj Odjela prodaje i marketinga te uvođenjem poslovne funkcije upravljanja prihodima. Također, njen doprinos u segmentu rasta internetskog poslovanja od vitalnog je značaja za razvoj kompanije. Gđa Kraljević usvaja i podržava tehnološki inovativna rješenja čime olakšava tranziciju Grupe u modernu i agilnu kompaniju. Pod njezinim vodstvom, razvojem i primjenom marketinških i prodajnih strategija, Arena Hospitality Grupa stiče tržišni udio u Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Srbiji. Uz navedeno, gđa. Kraljević također rukovodi segmentom odgovornog poslovanja Grupe. Gđa Kraljević članica je Turističke zajednice Grada Pule i Općine Medulin te Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore za Istarsku županiju. Njezina su marketinška dostignuća nekoliko puta nagrađivana nagradom Zlatna koza.

Devansh Bakshi

Član Uprave i financijski direktor

Vještine i iskustvo

Devansh Bakshi

Član Uprave i financijski direktor

Devansh Bakshi pridružio se Arena Hospitality Group-i u 2019. kao član Uprave i glavni financijski direktor. Prije toga radio je kao financijski direktor Grupe za Arora Group, koja ima raznoliko poslovanje upravljanja nekretninama, te u svom UK portfelju ima hotele, gradilišta i poslovne prostore. Godine 2011. pridružio se PPHE Hotel Group-i i radio više od pet godina kao regionalni financijski kontrolor za regiju UK. Ima preko 25 godina iskustva u hotelijerstvu pokrivajući različite discipline financija, nekretnina i graditeljstva. On je ključan u tekućim financijskim aktivnostima grupe za obnovu i nove akvizicije. Konsolidacija funkcija podrške i nadogradnja tehnologije za optimiranje resursa i organizacijske učinkovitosti u cijeloj grupi. Vodi usklađenost grupe, korporativno upravljanje i upravljanje rizicima poduzeća s posebnim fokusom na odnose s investitorima i aktivnosti na tržištu kapitala. G. Bakshi ima diplomu hotelijerstva, MBA međunarodnog poslovanja i član je CMA iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Edmond ('Edi') Pinto

Član Uprave i operativni direktor

Vještine i iskustvo

Edmond ('Edi') Pinto

Član Uprave i operativni direktor

Edmond Pinto započeo je svoju hotelijersku karijeru kao rukovoditelj Odjela hrane i pića pokretanjem all-inclusive koncepta u Izraelu, nakon čega više od 20 godina obnaša funkciju generalnog direktora za hotelski lanac Isrotel. Za to vrijeme uspješno upravlja raznim turističkim naseljima s pet zvjezdica te luksuznim gradskim hotelima. G. Pinto diplomirao je hotelijerski menadžment i ima bogato znanje u hotelijerstvu sa dugogodišnjim iskustvom u uspostavljanju suradnje s velikim poduzećima i korporativnim tijelima te jačanju veza u zajednici. Njegova prethodna uloga savjetnika i predstavnika vlasnika uključivala je upravljanje svim procedurama potrebnim za otvaranje novog turističkog naselja, pružanje podrške vlasniku u vezi pitanja financijske prirode, utvrđivanje proračuna, izradu operativnih standarda, ishodovanje potrebne dokumentacije te rukovođenje operacija. G. Pinto pridružio se Arena Hospitality Group u ožujku 2020. godine kao član Uprave i Glavni operativni direktor.